در میان دانشجویان سراسر جهان، تحصیل در آلمان، یکی از محبوب ترین گزینهها برای مهاجرت تحصیلی است. این کشور به دلیل کیفیت بالای آموزش و امکانات گسترده، همواره مورد توجه بوده است. سیستم آموزشی آلمان، با تمرکز بر آموزش عملی و تئوری، شرایطی را فراهم کرده که دانشجویان رشتههای مختلف، از جمله دانشجویان علاقهمند به تحصیل پزشکی در آلمان، فرصتهای بینظیری برای پیشرفت آکادمیک و حرفهای داشته باشند. علاوه بر این، استانداردهای آموزشی سختگیرانه و پروسه پذیرش که شامل آزمونهای ورودی مختلف میشود، خود نشاندهنده کیفیت بالای آموزش در این کشور است. دانشجویان حتی برای ورود به برخی از کالجهای آلمان نیز باید در یک آزمون ورودی شرکت کنند.
در مقایسه با تحصیل در ایتالیا و تحصیل در اسپانیا، ورود دانشجویان ایرانی به دانشگاههای آلمان کمی سختتر است و ممکن است به زمان بیشتری نیاز داشته باشد. این موضوع به دلیل تفاوتهای سیستم آموزشی آلمان با ایران است که در این مقاله به آنها خواهیم پرداخت. بااینحال، آلمان امتیازات منحصربهفردی را به دانشجویان بینالمللی ارائه میدهد و به همین دلیل همچنان یکی از گزینههای جذاب برای تحصیل در خارج از کشور است. کیفیت بالای سیستم آموزشی، نرخ بالای اشتغال پس از فارغ التحصیلی، امکان تحصیل رایگان و فرصتهای متنوع برای اخذ بورسیه های فول فاند آلمان یا بورسیه دانشگاه های آلمان، از دلایل اصلی جذابیت این کشور در میان دانشجویان بینالمللی هستند. با ما در این مقاله همراه باشید تا نگاهی به ساختار آزمون ورودی کالجهای آلمان داشته باشیم.
زمان مطالعه: 8 تا 10 دقیقه
شرایط لازم برای تحصیل دانشجویان ایرانی در آلمان
قبل از اینکه بخواهید به آزمون ورودی فکر کنید، باید خود را با شرایط آکادمیک لازم برای ورود به دانشگاههای آلمان آشنا کنید. سیستم آموزشی آلمان با ایران دارای یک تفاوت اصلی است. دانشآموزان ایرانی پس از 12 سال تحصیل در مدارس، مدرک دیپلم خود را دریافت میکنند و میتوانند به وسیله آن وارد دانشگاههای کشور شوند. اما در اکثر مدارس آلمان، دانش آموزان پس از 13 سال تحصیل مدرک دیپلم خود را دریافت میکنند و پس از آن وارد دانشگاه میشوند.
دانش آموزان ایرانی برای رفع این مشکل دو راه پیش رو دارند:
- گذراندن دوره مقدماتی یک ساله در Studienkollegها و شرکت در آزمون نهایی Feststellungsprüfung (FSP).
- حداقل یک سال یا 2 ترم تحصیل در دانشگاههای ایران، سپس اپلای برای دانشگاههای آلمان.
اگر قصد دارید از قانون 2 ترم تحصیل در دانشگاههای ایران استفاده کنید، بهتر است از قبل سایت دانشگاههای هدف خود را بررسی کنید و مطمئن شوید که پذیرش از این روش ممکن است. گرچه ما این مسیر را پیشنهاد نمیدهیم چرا که با یک سال تحصیل در یکی از کالج های آلمان، علاوه بر تقویت زبان آلمانی، شانس بیشتری برای کسب پذیرش از دانشگاههای آلمان خواهید داشت. علاوه براین اگر نیاز به شرکت در آزمون ورودی یا آزمون استعداد تحصیلی داشته باشید، از قبل برای آن آماده شدهاید. در بخش پایانی مقاله به شما خواهیم گفت که چگونه میتوانید وضعیت خود را برای ورود به دانشگاههای آلمان بررسی کنید.
ورود به دوره Studienkolleg در آلمان
همانطور که گفتیم، شرکت در دوره Studienkolleg یکی از بهترین روشها برای ورود به دانشگاه های آلمان و رسیدن به تحصیل رایگان در آلمان است. این دورهها برای آمادهسازی دانشآموزان بینالمللی برای ورود به دانشگاه های آلمان طراحی شدهاند. تحصیل در اکثر کالجهای آلمان رایگان است و دانشآموزان فقط باید بین 100 تا 400 یورو برای ثبت نام ترم پرداخت کنند. دانشآموزان بینالمللی برای ورود به اکثر کالجهای دولتی آلمان، باید در یک آزمون ورودی به نام Aufnahmeprüfung شرکت کنند که در ادامه شما را به طور کامل با آن آشنا خواهیم کرد. یک آزمون نیز در پایان این دوره برگزار میشود که Feststellungsprüfung یا FSP نام دارد و امکان اخذ پذیرش از دانشگاه های آلمان را فراهم میکند. پس دانشجویان بینالمللی برای ورود به دانشگاه های آلمان از طریق این دوره، باید ابتدا در یک امتحان ورودی برای کالج ها شرکت کنند و در پایان دوره نیز در یک آزمون دیگر. کالج های آلمان دارای 5 نوع دوره مقدماتی هستند که دانشجویان باید با توجه به رشتهای که قصد دارند در دانشگاه تحصیل کنند، یکی از این دورهها را انتخاب کنند:
- T- Kurs: مخصوص رشتههای مهندسی، علوم طبیعی و ریاضیات؛
- M-Kurs: مخصوص رشتههای شاخه پزشکی و بیولوژی؛
- W-Kurs: مخصوص رشتههای علوم اجتماعی و اقتصادی؛
- G-Kurs: مخصوص رشتههای علومانسانی و زبان آلمانی؛
- S-Kurs: مخصوص متقاضیان تحصیل در رشتههای زبان شناسی.
پس از پایان دوره کالج در آلمان، شما مجوز ورود به دانشگاه های این کشور را خواهید داشت. برای ورود به دانشگاههای آلمان نیز معمولاً آزمون های ورودی خاصی مانند TestAS یا TMS وجود دارد که شرکت در آنها به دانشگاه و رشته انتخابی شما بستگی خواهد داشت. در مقاله آزمون ورودی دانشگاه های آلمان، مهمترین آزمون های موجود برای ورود به دانشگاه های این کشور را به شما معرفی کردیم. اگر به تحصیل در آلمان علاقه دارید، بدون شک مطالعه این مقاله یک برای شما مفید خواهد بود.
آزمون ورودی کالج های آلمان (Aufnahmeprüfung)
پس از اپلای برای پذیرش از کالج های آلمان، مدارک شما بررسی خواهد شد و در صورت قبولی مدارک، یک دعوتنامه برای شرکت در آزمون ورودی کالج های آلمان دریافت خواهید کرد. آزمون Aufnahmeprüfung معمولاً دارای 2 بخش است و به طور کامل به زبان آلمانی برگزار میشود. بخش 1 آزمون برای تمامی دورهها (T، M، W، G و S)، یک آزمون زبان است که برای بررسی سطح دانش زبان آلمانی متقاضیان برگزار میشود. بخش دوم آزمون میتواند با توجه به نوع دورهای که قصد دارید در آن شرکت کنید متفاوت باشد. برای شرکت در آزمون کالج ها، باید از قبل دارای مدرک زبان آلمانی در سطح B1 یا B2 باشید. گرچه هر یک از Studienkollegها امتحان ورودی خاص خود را دارند، اما معمولاً یک ساختار مشابه را دنبال می کنند. برای ورود به برخی از Studienkollegها نیز فقط شرکت در آزمون زبان آلمانی کافی است.
بخش 1 آزمون Aufnahmeprüfung
در بخش یک آزمون ورودی کالج های آلمان، یک امتحان برای بررسی سطح زبان آلمانی متقاضیان گرفته میشود. برای حل سوالات این بخش معمولاً 60 تا 90 دقیقه زمان دارید و دو نوع سوال وجود دارد که فقط یکی از آنها به شما داده خواهد شد.
انواع سوالات برای بخش 1 آزمون Aufnahmeprüfung:
C-Test: تکمیل 75 کلمه ناقص در متن.
- سؤال: Ich wo___ in Berlin und le___ Deutsch.
- جواب: Ich wohne in Berlin und lerne Deutsch.
Lückentest: انتخاب کلمه مناسب برای جاهای خالی در متن.
- سؤال: Ich _____ in Berlin und _____ Deutsch.
- جواب: Ich wohne in Berlin und lerne Deutsch
بخش 2 آزمون Aufnahmeprüfung
برای دورههای T, M , W-Kurs
برای این دوره ها، بخش دوم امتحان ورودی شامل 9 یا 10 سوال از دروس ریاضی میشود. موضوع سؤالات در هر آزمون متفاوت است و می تواند مباحثی مانند فرکتال، اعداد اعشار، جبر پایه، لگاریتم، مثلثات، مبانی هندسه، توابع خطی و غیره را شامل شود. برای حل سوالات این بخش معمولاً 45 تا 60 دقیقه زمان دارید. در این بخش از آزمون معمولاً استفاده از ماشین حساب مجاز نیست.
برای دوره S, G-Kurs
برای این دورهها سؤالات آزمون بخش ریاضی به صورت چند جمله در مورد یک یا چند چارت و نمودار طرح میشود. شما باید با بررسی نمودارهای داده شده تصمیم بگیرید که جملات ارائه شده صحیح، غلط یا نامربوط هستند.
آزمون Feststellungsprüfung در آلمان
آزمون Feststellungsprüfung یا FSP، آزمونی است که برای ارزیابی صلاحیت دانشجویان بینالمللی جهت ورود به دانشگاههای آلمان طراحی شده است. این آزمون پس از گذراندن دورههای Studienkolleg برگزار میشود و در صورت موفقیت، به داوطلب گواهینامهای داده میشود که به آنها اجازه اپلای برای رشتههای کارشناسی در دانشگاههای آلمان را میدهد. این آزمون دو بار در سال به زبان آلمانی برگزار میشود. عملکرد خوب در این آزمون، می تواند شانس شما برای اخذ بورسیه های تحصیلی آلمان را نیز افزایش دهد.
آزمون FSP معمولاً دارای یک بخش کتبی و یک بخش شفاهی است. بخش زبان آلمانی برای همه دورهها گرفته میشود اما سوالات بخشهای دیگر آزمون، باتوجهبه نوع دورهای که در کالج شرکت کردهاید متفاوت خواهد بود. در هر بخش از این آزمون، متقاضیان می توانند نمرهای بین 1 تا 5 کسب کنند که 1 بهترین نمره و 5 بدترین نمره ممکن است. حداقل نمره قبولی در هر بخش 4 است اما برای ورود به رشته های پرطرفدار مانند پزشکی یا دندانپزشکی، معمولاً به نمرهای بین 1 تا 1.5 نیاز خواهید داشت. عدم کسب نمره قبولی در یکی از بخشهای این آزمون، برابر با رد شدن در کل آزمون است. با این حال اگر متقاضیان نتوانند بار اول نمره قبولی را کسب کنند، اجازه دارند یکبار دیگر در آزمون شرکت کنند.
مدارک لازم برای ثبتنام در آزمون FSP
- فرم ثبت نام؛
- ارائه مدرک دیپلم متوسطه و ریزنمرات (با ترجمه رسمی و تایید شده)؛
- مدرک زبان آلمانی در سطح B1 یا B2؛
- پاسپورت؛
- رزومه.
سیستم نمره دهی در آزمون FSP
نمره | توضیح | درصد پاسخ های صحیح (تقریبی) |
1.5 – 1.0 | خیلی خوب (Sehr Gut) | 90% – 100% |
2.5 – 1.6 | خوب (Gut) | 89% – 80% |
3.5 – 2.6 | قابل قبول (Befriedigend) | 79% – 65% |
4.0 – 3.6 | کافی (Ausreichend) | 64% – 54% |
4.1 – 5.0 | مردود (Nicht Bestanden) | زیر 50% |
ساختار آزمون FSP برای دوره T-Kurs
- ریاضیات: تمرکز اصلی بر جبر، حساب دیفرانسیل و انتگرال، هندسه، و حل مسائل فنی.
- فیزیک: مبانی مربوط به مکانیک، اپتیک، الکتریسیته و ترمودینامیک.
- زبان آلمانی: با تمرکز بر واژگان آکادمیک و فنی.
- یکی از دروس شیمی یا علوم کامپیوتر (با توجه به رشته انتخابی).
وزن امتحان: برای این دوره سوالات بخش ریاضی و فیزیک بالاترین وزن را دارند و پس از آن سؤالات درس انتخابی و زبان آلمانی در جایگاه بعدی قرار دارند.
ساختار آزمون FSP برای دوره M-Kurs
- زیست شناسی: شامل ژنتیک، آناتومی انسان و زیست شناسی سلولی.
- شیمی: مبانی شیمی آلی و معدنی.
- زبان آلمانی: با تمرکز بر واژگان علمی و پزشکی.
- ریاضیات.
- فیزیک.
وزن امتحان: زیست شناسی و شیمی بهصورت یکسان اهمیت بیشتری از زبان آلمانی و دیگر دروس دارند.
ساختار آزمون FSP برای دوره W-Kurs
- ریاضیات: با تاکید بر آمار، احتمالات و محاسبات.
- اقتصاد و مدیریت بازرگانی: اصول اساسی اقتصاد، سیستم های بازار و ساختارهای اجتماعی.
- زبان آلمانی: مهارت زبان آکادمیک با تمرکز بر کلمات و جملات حوزه اقتصاد و علوم اجتماعی.
- ترکیبی از تاریخ، جغرافیا و مطالعات اجتماعی یا علوم کامپیوتر (با توجه به رشته انتخابی).
وزن امتحان: سؤالات بخش ریاضی و اقتصاد در اولویت هستند.
ساختار آزمون FSP برای دوره G-Kurs
- تاریخ: رویدادهای مهم تاریخی و اهمیت فرهنگی آنها.
- ادبیات: تحلیل متن و درک مفاهیم فلسفی.
- زبان آلمانی: تاکید بر زبان آکادمیک، مقاله نویسی و درک مطلب.
- ترکیبی از مطالعات اجتماعی و جغرافیا.
وزن امتحان: برای این دوره سؤالات زبان آلمانی به اندازه تاریخ و ادبیات نقش بسزایی دارد.
ساختار آزمون FSP برای دوره S-Kurs
- زبان آلمانی: مهارتهای زبانی پیشرفته، از جمله مقاله نویسی و تفسیر.
- زبان خارجی دوم: تسلط به یک زبان خارجی دوم (معمولاً انگلیسی، فرانسوی یا اسپانیایی).
- تاریخ: دانش فرهنگی و تاریخی مربوط به زبان های مورد مطالعه.
- ترکیبی از علوم اجتماعی و جغرافیا، یا ریاضیات (با توجه به رشته انتخابی).
وزن امتحان: سؤالات زبان آلمانی معمولاً بیشترین وزن را دارند و پس از آن سؤالات زبان خارجی دوم، تاریخ و درس انتخابی در رتبه بعدی قرار میگیرند.
بررسی شرایط ورود به دانشگاه های آلمان در وب سایت DAAD
DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) یا سرویس تبادل آکادمیک آلمان، بزرگترین سازمان در جهان برای حمایت از تبادل آکادمیک بینالمللی است. این سازمان بورسیهها و منابع متعددی را برای دانشجویان و پژوهشگران علاقهمند به تحصیل رایگان در آلمان فراهم میکند. DAAD همچنین به ترویج همکاریهای علمی بین آلمان و سایر کشورها میپردازد. شما در وب سایت این موسسه می توانید اطلاعات زیادی در زمینه شرایط و قوانین تحصیل در آلمان پیدا کنید. این موسسه همچنین بهترین مرکز ارائه دهنده بورسیه های فول فاند آلمان است.
اگر به این صفحه در وب سایت موسسه DAAD مراجعه کنید، میتوانید بررسی کنید که آیا با مدارک تحصیلی که دارید، میتوانید به صورت مستقیم برای دانشگاه های آلمان اپلای کنید یا خیر. برای مشاهده وضعیت خود مراحل زیر را طی کنید:
- در نوار سفید نشان داده شده ابتدا کشور ایران را انتخاب کنید.
- در نوار جدید، آخرین مدرک تحصیلی خود را انتخاب کنید:
- مدرک دبیرستان 3 ساله (بین سال های 1994 تا 2018)
- مدرک دبیرستان 4 ساله (اخذ شده در سال 1999 یا قبل از آن).
- گواهینامه پایان تحصیلات متوسطه دوم پس از 12 سال تحصیل (از سال 2019 به بعد).
- مدرک کارشناسی دانشگاه آزاد، اخذ شده تا 2013 یا قبل از آن.
- مدرک کارشناسی دانشگاه آزاد، اخذ شده پس از 2014.
- مدرک کارشناسی 4 ساله در یکی دیگر از انواع دانشگاه های ایران (بهغیراز مدرک دانشگاه آزاد اخذ شده در سال 2013 یا قبل از آن).
- دیپلم بینالمللی یا IB.
با توجه به گزینهای که انتخاب میکنید، یا وضعیت شما نشان داده می شود و یا یک منوی جدید به شما نشان داده میشود. این سامانه به نوعی طراحی شده که شما بتوانید تمام سوابق تحصیلی خود را وارد کنید. حتی شاخه تحصیلی دوره دبیرستان (فنی حرفهای یا نظری) یا یک سال تحصیل در دانشگاه نیز می تواند روی شرایط شما برای اخذ پذیرش تاثیر گذار باشد. به عنوان مثال اگر دارای مدرک کارشناسی دانشگاه آزاد هستید که پس از سال 2014 آن را اخذ کردهاید یا مدرک کارشناسی خود را از یکی دیگر از دانشگاه های ایران دریافت کردهاید، می توانید به صورت مستقیم برای ورود به دانشگاه های آلمان اپلای کنید. اگر مدرک کارشناسی دانشگاه آزاد خود را در سال 2013 یا قبل از آن و دیپلم خود را پس از 12 سال تحصیل کسب کرده باشید، می توانید به صورت محدود برای ورود به برخی از رشتهها اپلای کنید. به کمک این سامانه، شما میتوانید به بهترین شکل ممکن شرایط خود را برای ورود به دانشگاههای آلمان بررسی کنید. علاوه بر وب سایت موسسه DAAD، در پایگاه داده Anabin نیز میتوانید مدارک تحصیلی خود را بررسی کنید. البته وب سایت Anabin به طور کامل به زبان آلمانی است.
هزینه آزمون های ورودی کالج های آلمان
همانطور که گفتیم برای تحصیل در کالج های آلمان دو آزمون وجود دارد. آزمون Feststellungsprüfung و آزمونAufnahmeprüfung . هزینه آزمون Aufnahmeprüfung برای ورود به کالج های آلمان معمولاً بین 100 تا 300 یورو است. هزینه آزمون FSP نیز به طور معمول بین 100 تا 500 یورو است که به ایالت و کالجی که آزمون در آن برگزار میشود بستگی دارد. برای آشنایی با هزینه آزمونهای ورودی دانشگاه های آلمان نیز میتوانید از مقاله آزمون ورودی دانشگاه های آلمان بازدید کنید.
سؤالات متداول
آیا برای تحصیل در کالجهای آلمان باید آزمون ورودی بدهم؟
معمولاً بله؛ اما شرط آزمون ورودی به کالج انتخابی بستگی دارد. در برخی از کالجها فقط سطح زبان شما بررسی میشود اما در برخی از کالج ها ممکن است استعداد تحصیلی شما نیز مورد سنجش قرار بگیرد.
آیا اخذ پذیرش از کالج های آلمان زمان بر است؟
خیر اگر مدارک تحصیلی خود را به درستی ترجمه و تایید کرده باشید، معمولاً طی دو تا سه هفته پاسخ اولیه را دریافت خواهید کرد.
چطور برای دانشگاههای آلمان اپلای کنیم؟
در آلمان دو سیستم مختلف برای اپلای وجود دارد که با توجه به دانشگاه متفاوت است. برای برخی از دانشگاهها باید مستقیماً از سایت خود دانشگاه اپلای کنید و برای برخی از دانشگاهها باید از سامانه یکپارچه Uni-Assist استفاده کنید.
چقدر طول میکشد تا دانشگاههای آلمان پاسخ اپلای ما را بدهند؟
این موضوع به دانشگاه بستگی دارد؛ اما معمولاً پس از 4 تا 6 هفته پاسخ اولیه را دریافت خواهید کرد.
سخن آخر
با شرکت در آزمون ورودی کالجهای آلمان و مهاجرت تحصیلی به این کشور، میتواند آیندهای روشن را برای خود رقم بزنید و به فرصتهای آکادمیک و اقتصادی بینظیری دسترسی پیدا کنید. با دلیل مزایای زیاد تحصیل در آلمان از جمله ارزش بالای ویزای تحصیلی آلمان و شرایط مساعد برای تبدیل ویزای دانشجویی به ویزای کاری، این مسیر به یکی از محبوبترین گزینهها برای اعزام دانشجو به خارج از کشور تبدیل شده است. در این راستا، موسسه معتبر فرداد دانش پاسارگاد میتواند با ارائه خدمات مشاورهای دقیق، شما عزیزان را در تمامی مراحل از پذیرش در کالجها و دانشگاههای آلمان تا اخذ ویزای تحصیلی این کشور یاری کند. انتخاب آگاهانه و برنامهریزی صحیح، کلید موفقیت در این مسیر است. شما نیز با بهرهگیری از تجربه کارشناسان متخصص ما، میتوانند به بهترین نحو از فرصتهای تحصیلی در این کشور بهرهمند شوید.
Main Topics
Entrance Exam for German Colleges
Requirements for Iranian Students to Study in Germany
Admission to Studienkolleg Programs in Germany
German College Entrance Exam (Aufnahmeprüfung)
Feststellungsprüfung Exam in Germany
Costs of Entrance Exams for German Colleges