آلمان که به داشتن اقتصادی قوی و بازار کاری پویا مشهور است، به مرکزی برای مهاجرت کاری متخصصان تبدیل شده است. اقتصاد پر رونق این کشور باعث شده نیاز کشور به نیروی کار همواره در حال افزایش باشد. هر سال هزاران متخصص ماهر از سراسر جهان برای دریافت ویزای کاری آلمان اقدام میکنند. علاوه بر افراد متخصص و با تجربه، دانشجویان بینالمللی که در حال تحصیل در آلمان هستند نیز علاقه دارند پس از پایان دوره تحصیلی خود، در این کشور بمانند. بهترین روشی که دانشجویان بینالمللی میتوانند اقامت خود در آلمان را تمدید کنند، اخذ ویزای کاری این کشور است. اما همانطور که میدانید، پیدا کردن شغلی متناسب با مدرک تحصیلی بلافاصله پس از فارغالتحصیلی، میتواند یک کار چالشبرانگیز و زمانبر باشد. حتی افراد متخصص نیز برای یافتن شغل از خارج از آلمان، با چالشهای مختلفی رو به رو هستند. دولت آلمان برای ازبینبردن این چالشها و جذب بیشتر نیروی کار ماهر، چند راهحل هوشمندانه ایجاد کرده است.
در اکثر کشورهای جهان، ویزای کاری پس از دریافت جاب آفر صادر میشود؛ اما دولت آلمان با معرفی ویزای جستجوی کار در آلمان این امکان را ایجاد کرده که افراد قبل از دریافت پیشنهاد شغلی به آلمان بیایند تا به فرصت های کاری بیشتری دسترسی داشته باشند و بهتر بتوانند یک موقعیت شغلی متناسب با تواناییهایشان پیدا کنند. دانشجویان نیز میتوانند پس از پایان تحصیلات خود در آلمان، مجوز اقامت خود را برای 18 ماه تمدید کنند و در این بازه به دنبال شغل مورد نظر خود بگردند. با ما در این مقاله همراه باشید تا نگاهی به شرایط و مدارک دریافت ویزا جاب سیکر آلمان، ویزای کار آلمان و تمدید اقامت پس از فارغ التحصیلی از دانشگاه آلمان داشته باشیم.
زمان مطالعه: 9 تا 11 دقیقه
ویزای 18 ماهه جست و جوی کار در آلمان چیست؟
ویزای 18 ماهه جست و جوی کار در آلمان، در واقع یک مجوز اقامت است که به فارغ التحصیلان دانشگاهها یا موسسات فنی حرفهای (Vocational Training) آلمان اجازه میدهد به مدت 18 ماه برای یافتن شغل مناسب در آلمان بمانند. شما باید قبل از اتمام اعتبار ویزای تحصیلی خود برای دریافت این مجوز اقدام کنید در غیر این صورت باید با پایانیافتن ویزای تحصیلی به کشور خود بازگردید. اگر در طول این دوره توانستید شغل مناسبی پیدا کنید، می توانید مجوز اقامت خود را به ویزای کار آلمان تبدیل کنید. افرادی که این مجوز اقامت را دریافت میکنند، می توانند تا زمانی که شغل مورد نظر خود را پیدا کنند به صورت پاره وقت هر کاری که دوست دارند انجام دهند.
نامه پایان دوره تحصیلی، مدرک دانشگاهی (کارشناسی، کارشناسی ارشد یا دکتری)، بیمه درمانی و مدارک تمکن مالی، الزامات اصلی برای دریافت این مجوز هستند.
ویزا جاب سیکر آلمان چیست؟
دولت آلمان بهمنظور آسانکردن فرایند ورود به آلمان برای یافتن شغل، انواع مختلفی ویزا ایجاد کرده است. ویزای جستجوی کار در آلمان (Job Seeker Visa)، یکی از این نوع ویزاها بود. ویزا جاب سیکر آلمان، نوعی ویزا برای اقامت کوتاه مدت در آلمان بود که به افراد متخصص و دارای مهارت از کشورهای غیر اروپایی اجازه میداد تا به مدت 6 ماه در آلمان اقامت داشته باشند و به دنبال کار مرتبط با تخصص خود بگردند. این ویزا یکی از راهکارهای آلمان برای جذب نیروی کار متخصص به بازار کار این کشور بود.
جایگزینی ویزا جاب سیکر آلمان با کارت شانس آلمان
از تاریخ 1 ژوئن 2024 به بعد، کارت شانس یا کارت فرصت آلمان، جایگزین ویزا جاب سیکر آلمان شد و ویزا جاب سیکر دیگر صادر نمیشود. در بخش بعدی، کارت شانس آلمان را به شما معرفی خواهیم کرد.
کارت شانس آلمان چیست؟
دولت فدرال آلمان به عنوان بخشی از اصلاحات قوانین مهاجرتی خود، کارت فرصت یا کارت شانس آلمان (Chancenkarte) را برای جذب کارگران ماهر از خارج از اتحادیه اروپا معرفی کرد. این سیستم شباهتهایی با برنامه اکسپرس اینتری در سیستم مهاجرت کاری کانادا دارد. همانند برنامه اکسپرس اینتری، فرایند دریافت کارت شانس آلمان نیز رویکرد مبتنی بر امتیاز دارد و امتیاز متقاضیان با توجه به مواردی مانند مدارک تحصیلی، تجربه کاری، مدرک زبان، سن و غیره مشخص میشود.
افراد غیر اروپایی که به اشتغال در آلمان علاقهمند هستند، می توانند با دریافت این کارت به مدت 12 ماه در آلمان اقامت پیدا کنند و به دنبال کار بگردند.
نیازمندیهای دریافت کارت شانس آلمان
افرادی که شهروند یکی از کشورهای غیر اروپایی هستند، در دو حالت می توانند برای دریافت کارت شانس یا همان ویزای جستجوی کار در آلمان اقدام کنند:
- داشتن مدرک فنی حرفهای غیر آکادمیک یا مدرک دانشگاهی (اخذ شده در آلمان یا خارج از آلمان) که به طور کامل در آلمان به رسمیت شناخته میشود.
- اشخاصی که مدرک تحصیلی آلمانی ندارند یا مدارک تحصیلی آنها در آلمان به طور کامل به رسمیت شناخته نمیشود، باید علاوه بر کسب حداقل 6 امتیاز در سیستم امتیازدهی، شرایط زیر را داشته باشند:
- دوره آموزشی فنیحرفهای یا دانشگاهی خود را با موفقیت به پایان رسانده باشند. مهم است که مدرک تحصیلی آنها توسط کشوری که آن را صادر کرده به رسمیت شناخته شود. همچنین، اگر مدرک تحصیلی آنها از نوع فنیحرفهای و غیرآکادمیک است، طول دوره آموزشی آنها باید حداقل دو سال باشد. برای دریافت این ویزا، همه این مدارک باید ترجمه و تایید شوند.
- مدرک زبان آلمانی (با حداقل سطح A1) یا انگلیسی (با حداقل سطح B2).
- توانایی ارائه مدارک تمکن مالی لازم به میزان 1091 یورو برای هر ماه (برای 12 ماه).
سیستم امتیازدهی کارت شانس آلمان به چه صورت است؟
سیستم امتیازدهی فقط در صورتی مهم است که گزینه 2 برای شما اعمال شود، یعنی اگر نتوانید نشان دهید که مدرک تحصیلی آلمانی دارید یا مدارک تحصیلی خارجی شما به طور کامل در آلمان به رسمیت شناخته میشوند. در این صورت میتوانید با ارائه مدارک زیر امتیاز خود را افزایش دهید:
معادل سازی مدارک: اگر قبلاً برای به رسمیت شناختن مدرک تحصیلی خود اقدام کردهاید و تا حدودی معادل مدارک تحصیلی در آلمان باشد، چهار امتیاز دریافت خواهید کرد. در مورد مشاغلی که نیاز به مجوز فعالیت دارند، ممکن است نیاز به گذراندن یک دوره آموزشی داشته باشید تا مجوز فعالیت خود را کسب کنید. حتی در این صورت نیز 4 امتیاز را کسب خواهید کرد.
سابقه کاری در زمینه مشاغل دارای کمبود نیروی کار: اگر سوابق کاری و مدارک تحصیلی شما در حوزه مشاغلی باشد که با کمبود نیروی کار مواجه هستند، یک امتیاز دریافت خواهید کرد. برای دانلود لیست مشاغل دارای کمبود نیروی کار در آلمان روی این لینک کلیک کنید.
تجربه حرفهای: اگر در ارتباط با مدارک تحصیلی خود دارای تجربه کاری هستید، می توانید باتوجهبه سابقه کاری خود امتیاز دریافت کنید. اگر بتوانید نشان دهید که حداقل دو سال سابقه کار در پنج سال گذشته داشتهاید، دو امتیاز به شما تعلق می گیرد. برای حداقل پنج سال تجربه کاری در هفت سال گذشته نیز سه امتیاز دریافت خواهید کرد.
مدارک زبان: اگر مدرک زبان آلمانی بالاتر از سطح A1 داشته باشید، امتیاز اضافه کسب خواهید کرد. یک امتیاز به مدرک سطح A2، دو امتیاز به مدرک سطح B1 و سه امتیاز به مدارک سطح B2 یا بالاتر تعلق میگیرد. به مدرک زبان انگلیسی در سطح C1 یا بالاتر نیز یک امتیاز اضافی تعلق میگیرد.
شرایط سنی: افرادی که کمتر از 35 سال سن دارند، تا روزی که 35 ساله شوند دو امتیاز دریافت می کنند. به همه افراد بین 35 تا 40 سال نیز یک امتیاز تعلق میگیرد.
اقامتهای قبلی در آلمان: اگر بتوانید ثابت کنید که در پنج سال گذشته حداقل شش ماه به طور قانونی در آلمان اقامت داشتهاید، یک امتیاز دریافت خواهید کرد. انواع اقامت قابل قبول شامل اقامت تحصیلی، اقامت برای دوره زبان و اقامت کاری میشود. اقامت با هدف گردشگری یا بازدید از اقوام و خانواده قابل قبول نیست. به عنوان مدرک میتوانید کپی پاسپورت و ویزاهای قبلی به همراه صفحاتی که در آنها مهر ورود و خروج قرار دارد را ارائه دهید.
امتیاز اسکیل ورکر همسر: اگر متاهل هستید و می خواهید پس از دریافت کارت شانس آلمان به همراه همسر خود به آلمان بیایید و همسر شما از قبل امتیاز یا شرایط لازم برای دریافت این کارت را داشته باشد، به شما نیز یک امتیاز تعلق میگیرد.
مهمترین مزایای کارت شانس آلمان (Chancenkarte)
ورود آسان و سریع به آلمان: اقدام برای دریافت کارت شانس نیازی به قرارداد کاری ندارد. شما به سادگی می توانید از سیستم امتیاز برای اثبات مدارک خود (به عنوان مثال مهارت های زبانی یا تجربه کاری) استفاده کنید.
امکان اخذ اقامت دائم آلمان: پس از یافتن شغل مناسب، امکان تمدید اقامت وجود دارد. اگر توانستید یک شغل تمام وقت پیدا کنید، شانس خوبی برای دریافت اقامت طولانی مدت دارید. اگر بخواهید در شغل پاره وقت باقی بمانید نیز این امکان وجود دارد. به این منظور باید مدارکی مانند توافقنامه با کارفرما یا قرارداد کار موقت را به اداره مربوطه ارائه دهید.
درآمد خوب حتی در مشاغل پاره وقت: افرادی که دارای کارت شانس هستند، واجد شرایط دریافت حداقل حقوق مصوب در آلمان هستند. برای سال 2024، حداقل حقوق مصوب 12.41 یورو در ساعت است. در این صورت با یک کار پاره وقت می توانید ماهیانه نزدیک به 1000 یورو درآمد داشته باشید.
مجوز کار تضمینی: تا کنون، کارگران کشورهای غیر اروپایی برای ورود به آلمان و کار در این کشور به ویزا نیاز داشتند. اما اکنون حتی اگر سابقه کاری نداشته باشید نیز میتوانید این کارت را دریافت کنید و برای شرکت در دورههای کارآموزی به آلمان مهاجرت کنید.
تفاوت ویزای 18 ماهه جست و جوی کار، کارت شانس و ویزای کار آلمان
همانطور که گفتیم، ویزای 18 ماهه جست و جوی کار فقط برای دانشجویان غیر اروپایی که از دانشگاهها یا موسسات فنیحرفهای آلمان فارغ التحصیل شدهاند صادر میشود؛ اما کارت شانس آلمان در واقع یک مجوز اقامت موقت برای افراد ماهر است و به آنها اجازه میدهد وارد آلمان شوند، در این کشور بمانند و شغلی مطابق با تواناییها و شرایط خود پیدا کنند؛ اما ویزای کار آلمان، فقط برای متقاضیانی صادر میشود که از قبل به استخدام یک کارفرمای آلمانی درآمده باشد. ویزای کار آلمان برای طول قرارداد کاری صادر میشود و قابل تمدید است، اما ویزای جست و جوی کار دارای حداکثر 12 ماه اعتبار است، قابل تمدید نیست، به خودی خود مجوز کار نیست، بلکه فرصتی برای یافتن شغل و دریافت ویزای کار آلمان است.
با ویزای جستجوی کار، شما مجاز به انجام کار تمام وقت در آلمان نیستید، اما در موارد خاص ممکن است به شما اجازه داده شود 10 ساعت در هفته به صورت آزمایشی برای محلی که قصد استخدام شما را دارد کار کنید. پس از استخدام نیز باید ویزای جست و جوی کار خود را به ویزای کاری تغییر دهد. در واقع کارت شانس آلمان به این منظور ایجاد شده که افراد توانا بتوانند راحتتر وارد آلمان شوند و کار پیدا کنند و از طرفی نیروی کار ماهر این کشور نیز سریعتر تامین شود.
سوالات متداول
ویزای 18 ماهه جست و جوی کار در آلمان چیست؟
این ویزا در مواقع یک مجوز اقامت است که به فارغ التحصیلان بین المللی دانشگاههای آلمان اجازه می دهد تا حداکثر 18 ماه در این کشور بمانند و برای یافتن شغل تلاش کنند.
چه کسانی واجد شرایط اجازه اقامت 18 ماهه آلمان هستند؟
دانشجویان بینالمللی فارغالتحصیل شده از دانشگاهها یا موسسات فنی حرفهای آلمان.
اپلای برای ویزای 18 ماهه جست و جوی کار در آلمان نیازمند چه مدارکی است؟
مدارک مورد نیاز شامل مدرک فارغ التحصیلی، بیمه درمانی، اثبات تمکن مالی، پاسپورت و آخرین اجازه اقامت، میباشد.
آیا میتوانم در طول این 18 ماه در مشاغل غیرمرتبط با رشته تحصیلی خودم کار کنم؟
بله، با دارا بودن مجوز اقامت 18 ماهه، شما مجاز به کار پاره وقت در هر شغلی هستید.
اگر نتوانم در طول 18 ماه شغلی پیدا کنم چه اتفاقی می افتد؟
اگر نتوانید در این مدت به صورت رسمی استخدام شوید؛ لازم است آلمان را ترک کنید.
آیا می توانم با ویزای 18 ماهه جست و جوی کار در آلمان، به دیگر کشورهای اتحادیه اروپا سفر کنم؟
بله، با داشتن این مجوز، امکان سفر کوتاه مدت در محدوده شنگن را دارید.
آیا میتوانم از ویزای جستجوی کار در آلمان، برای راه اندازی کسب و کار استفاده کنم؟
خیر، این ویزا مخصوص جستجوی کار در نظر گرفته شده و دریافت ویزای خوداشتغالی فرایندی بسیار متفاوت دارد.
Chancenkarte آلمان چیست؟
Chancenkarte به معنی کارت فرصت یا کارت شانس آلمان است. کارت شانس آلمان یک مجوز اقامت امتیازی است که برای جذب کارگران ماهر از خارج از اتحادیه اروپا ایجاد شده. این کارت در سال 2024، جایگزین ویزا جاب سیکر آلمان شد.
چه کسانی واجد شرایط دریافت کارت شانس آلمان هستند؟
واجد شرایط بودن برای دریافت این کارت به معیارهایی مانند مدارک تحصیلی، تجربه کاری، مدارک زبانی، سن و توان مالی بستگی دارد.
مدت زمان اعتبار کارت Chancenkarte چقدر است؟
مدت زمان اعتبار کارت Chancenkarte یک سال یا 12 ماه است.
آیا زمانی که با کارت شانس در آلمان اقامت دارم، می توانم کار کنم؟
بله اما به صورت محدود. با این مجوز اقامت شما می توانید تا 20 ساعت در هفته کار کنید.
آیا برای دریافت کارت Chancenkarte به مدارک زبان آلمانی نیاز دارم؟
ارائه مدارک زبان اجباری نیست، اما می تواند شانس واجد شرایط بودن شما برای دریافت این کارت را افزایش دهد و آینده شغلی شما را بهبود بخشد.
سخن آخر
به کمک انواع ویزای جستجوی کار در آلمان، افراد مختلف این شانس را دارند که از فرصتهای شغلی زیادی که در آلمان وجود دارد بهره ببرند. مجوز اقامت یا ویزای 18 ماهه جست و جوی کار در آلمان که مخصوص فارغالتحصیلان دانشگاههای آلمان است، یک امتیاز بسیار عالی و یکی از مزیتهای بزرگ تحصیل در آلمان به حساب میآید. فارغ التحصیلان در این بازه زمانی میتوانند در کشور بمانند، کارهای متفرقه انجام دهند یا در دورههای کارآموزی شرکت کنند و در نهایت شغلی مرتبط با رشته تحصیلی خود پیدا کنند. به کمک این مجوز اقامت، فشار روانی یافتن شغل و تمدید اقامت در آلمان بسیار کمتر میشود و دانشجویان میتوانند انتقال آرام از تحصیل به زندگی حرفهای را تجربه کنند.
با این حال برای یافتن کار و دریافت ویزای کار آلمان، مهم است که بر زبان آلمانی تسلط داشته باشید و مهارتهای مورد نیاز بازار کار را در خود تقویت کنید. از طرفی درک انتظارات کارفرمایان آلمانی و چارچوبهای قانونی مربوط به مجوزهای کار بسیار مهم است. پیمایش این پیچیدگی ها بدون راهنمای مناسب می تواند رسیدن به اشتغال طولانی مدت در آلمان را به تاخیر بیندازد. برای غلبه بر این چالشها، دریافت مشاوره حرفهای از کارشناسان امور مهاجرت تحصیلی و مهاجرت کاری، می تواند ارزشمند باشد. کارشناسان ما در موسسه فرداد دانش پاسارگاد، میتوانند در زمینههایی مانند اخذ پذیرش از دانشگاههای آلمان، ورود به دوره آوسبیلدونگ، اپلای برای ویزا جاب سیکر آلمان، بهینهسازی رزومه و همه مواردی که برای مهاجرت تحصیلی یا کاری به آلمان نیاز خواهید داشت، شما را راهنمایی کنند. برای کسب مشاوره، کافی است با تلفنهای موسسه تماس برقرار کنید.
Main Topics
18-Month Job Seeker Visa for Germany
What is the 18-Month Job Seeker Visa in Germany?
What is the Job Seeker Visa for Germany?
Replacing the Germany Job Seeker Visa with the Germany Opportunity Card
What is the Germany Opportunity Card?
Requirements for Obtaining the Germany Opportunity Card
How Does the Points System for the Germany Opportunity Card Work?
Differences Between the 18-Month Job Seeker Visa, the Opportunity Card, and the Work Visa for Germany