امروزه آلمان یکی از برترین کشورهای جهان برای زندگی، کار و تحصیل است. این کشور با ایجاد فرصت های شغلی فراوان، ایجاد دوره های آوسبیلدونگ و فراهم کردن شرایط برای تحصیل رایگان در آلمان، توانسته به یکی از قطب های اصلی جهان برای مهاجرت تحصیلی و کاری تبدیل شود. با تحصیل در آلمان، دانشجویان می توانند به بهترین دانشگاه های جهان، بهترین اساتید، مراکز صنعتی و پژوهشی برتر و پیشرفته و فرصت های کاری و کارآموزی فراوان دسترسی داشته باشند. اما اخذ پذیرش از یک کالج یا دانشگاه در آلمان، برای ورود به این کشور کافی نیست. دانشجویان غیر اروپایی که قصد مهاجرت تحصیلی به آلمان را دارند، برای ورود به این کشور به ویزای تحصیلی آلمان نیاز دارند.
ویزای تحصیلی آلمان یا ویزای دانشجویی آلمان، مدرکی است که به دانشجویان بین المللی اجازه ورود و اقامت در آلمان به منظور تحصیل را می دهد. تمام دانشجویان غیر اروپایی برای گذراندن دوره های تحصیلی در کالج ها یا دانشگاه های آلمان، باید پس از اخذ پذیرش برای دریافت ویزای تحصیلی اقدام کنند. برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان، دانشجویان به ترجمه مدارک تحصیلی، مدرک زبان، نامه پذیرش از کالج یا دانشگاه و مدارک تمکن مالی نیاز دارند. با ما همراه باشید تا در این مقاله شما را با مراحل، شرایط و مدارک لازم برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان آشنا کنیم.
زمان مطالعه: 9 تا 11 دقیقه
انواع ویزای تحصیلی آلمان
ویزای تحصیلی آلمان دو نوع اصلی دارد:
- ویزای شنگن (Schengen)
- ویزای ملی (National)
ویزای شنگن (Schengen)
ویزای تحصیلی شنگن یک ویزای کوتاه مدت است و اگر طول دوره تحصیلی شما در آلمان حداکثر 90 روز (3 ماه) است، باید برای دریافت ویزای شنگن اقدام کنید.
ویزای ملی (National)
ویزای تحصیلی ملی آلمان، در واقع یک ویزای بلند مدت است. اگر طول دوره تحصیلی شما بیش از 90 روز (3 ماه) است، به ویزای ملی (بلند مدت) نیاز دارید. افرادی که برای اقامت طولانی مدت وارد آلمان می شوند، علاوه بر ویزای ملی، باید برای دریافت اجازه اقامت نیز اقدام کنند. دریافت اجازه اقامت پیچیدگی خاصی ندارد و پس از ورود به خاک آلمان می توانید برای دریافت آن اقدام کنید. ویزای ملی برای تحصیل در کالج، تحصیل کارشناسی و تحصیل کارشناسی ارشد در آلمان صادر می شود.
درخواست ویزای تحصیلی آلمان از طریق ویزامتریک
اگر در مورد دریافت ویزای تحصیلی آلمان تحقیق کرده باشید، می دانید که سفارت آلمان در ایران، وظیفه مدیریت درخواست های ویزای آلمان، خدمات کنسولی و انجام امور اداری ویزا را به شرکت ویزامتریک متحول کرده است. این کارگزاری نماینده سفارت آلمان در ایران است و به جز مدیریت درخواست ها و امور اداری، در روند اخذ ویزا نقش دیگری ندارد. در واقع شرکت ویزامتریک یک واسط میان سفارت آلمان و متقاضیان دریافت ویزای آلمان در ایران است. آلمان فقط یکی از کشورهایی است که این شرکت وظیفه مدیریت امور ویزای آن را دارد. به عنوان مثال، امور اپلای برای ویزای تحصیلی ایتالیا نیز باید از طریق این شرکت پیگیری شود.
مراحل درخواست ویزای تحصیلی آلمان از طریق ویزامتریک
- مراجعه به سایت ویزامتریک و دریافت لیست مدارک لازم و فرم درخواست ویزا
- آماده سازی مدارک لازم
- پرداخت هزینه رزرو وقت سفارت به صورت شتابی
- حضور در ویزامتریک برای انگشت نگاری و اطلاعات بیومتریک
- پرداخت هزینه ویزا و خدمات ویزامتریک به صورت نقدی
- مراجعه به سفارت در روز مشخص شده و انجام مصاحبه
- انتظار برای دریافت ویزا
برای آشنایی بیشتر با خدمات شرکت ویزامتریک، می توانید از مقاله “ویزامتریک چیست” بازدید کنید.
هزینه ویزای تحصیلی آلمان
برای شهروندان ایرانی هزینه ویزای تحصیلی آلمان به صورت زیر است:
- 75 یورو هزینه ویزا؛
- 29.4 یورو هزینه خدمات ویزامتریک؛
- 1300000 تومان هزینه رزرو وقت سفارت.
دقت کنید هزینه ای که بابت رزرو وقت سفارت پرداخت می کنید، طی 5 روز کاری پس از مراجعه به سفارت به شما برگردانده خواهد شد. برای درخواست بازگشت هزینه رزرو وقت سفارت، یک فرم مخصوص وجود دارد که باید آن را تکمیل کنید و در زمان مراجعه به سفارت به همراه خود داشته باشید.
مدارک زبان لازم برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان
مدرک زبان مورد نیاز برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان، به مقطع تحصیلی، زبان آموزش و دانشگاه انتخابی شما بستگی خواهد داشت. برای تحصیل به زبان انگلیسی، معمولا مدارک زبان آیلتس با نمره 6 به بالا یا معادل آن پذیرفته می شود. برای تحصیل به زبان آلمانی نیز معمولا مدرک زبان آلمانی با حداقل سطح B2 قابل قبول است. در صورت نیاز به ارائه مدارک زبان آلمانی، تنها مدارک ارائه شده توسط یکی از مراکز زیر توسط سفارت آلمان مورد پذیرش هستند:
- مدارک زبان موسسه گوته؛
- آزمون ÖSD؛
- آزمون موسسه TestDaF؛
- مدارک زبان موسسه telc.
در صورت تحصیل به زبان انگلیسی نیز، مدارک زبان مشخص شده از سوی دانشگاه مورد تایید هستند. دقت کنید که در زمان مراجعه به سفارت، باید اصل مدرک زبان را به همراه خود داشته باشید.
چک لیست مدارک لازم برای ویزای تحصیلی آلمان
در زیر لیست مدارک لازم برای دریافت ویزای تحصیلی آلمان آورده شده است. همه مدارک باید به همراه ترجمه آلمانی به سفارت ارائه شوند و به ترتیبی که سفارت مشخص کرده قرار داده شوند. از قرار دادن مدارک در پوشه کاغذی یا پلاستیکی خودداری کنید.
- عکس گذرنامه ای بیومتریک؛
- فرم چاپ شده درخواست ویزا، امضا شده توسط متقاضی؛
- پاسپورت معتبر، امضا شده به همراه دو نسخه کپی از صفحات دوم و سوم؛
- اظهارنامه مربوط به هدف از تحصیل؛
- نامه پذیرش تحصیلی؛
- تأییدیه سنجش سطح زبان توسط دانشگاه یا ارائه مدارک زبان؛
- مدارک تمکن مالی به مبلغ 11904 یورو؛
- مدارک تحصیلی قبلی به همراه ریز نمرات؛
- رزومه تحصیلی؛
- گواهی مربوط به بیمه درمانی معتبر؛
- هزینه بررسی پرونده به میزان 75 یورو.
مصاحبه سفارت آلمان
مصاحبه سفارت آلمان، یکی از بخش های کلیدی و بسیار مهم در فرایند دریافت ویزای تحصیلی آلمان است. در زمان مراجعه به سفارت آلمان، آفیسر سفارت از شما سوالات مختلفی خواهد پرسید. برخی از سوالات عمومی هستند و برخی نیز مربوط به اهداف تحصیلی شما خواهند بود. سعی کنید استرس نداشته باشید و در کمال آرامش، به صورت منطقی و قابل قبول به سوالات پاسخ دهید. جواب شما به این سوالات مشخص خواهد کرد که آیا درخواست ویزای شما تایید یا ریجکت می شود. بهتر است قبل از مراجعه به سفارت، در مورد سوالات مصاحبه تحقیق کنید و خود را با نمونه سوالاتی که از شما پرسیده خواهد شد آشنا کنید.
اینکه مامور سفارت به چه زبانی با شما صحبت خواهد کرد، معمولا به مدرک زبان شما بستگی خواهد داشت پس یا باید به زبان آلمانی صحبت کنید و یا به زبان انگلیسی. در زیر می توانید برخی از سوالاتی که احتمالا از شما پرسیده خواهد شد را ببینید.
سوالات عمومی مصاحبه در سفارت آلمان
- به صورت خلاصه خودتان را معرفی کنید
- محل اقامت شما در آلمان کجا خواهد بود؟
- چقدر با آلمان آشنا هستید؟
- آلمان با چند کشور دارای مرز مشترک است؟
- گران ترین شهرهای آلمان برای زندگی کدام شهرها هستند؟
- آلمان دارای چند ایالت است؟ آیا می توانید برخی از آن ها را نام ببرید؟
سوالات مربوط به ویزای تحصیلی
- چرا آلمان را برای تحصیل انتخاب کرده اید؟
- در کدام شهر قرار است تحصیل کنید؟ چرا این شهر را انتخاب کردید؟
- رشته انتخابی شما چیست و چرا این رشته را انتخاب کردید؟
- آیا این رشته با سوابق تحصیلی شما مرتبط است؟
- آیا این رشته در دانشگاه های کشور شما در دسترس نیست؟
- چرا این دانشگاه را انتخاب کردید؟
- آیا می توانید آلمانی صحبت کنید؟ آیا مدرک زبان آلمانی دارید؟
- قرار است به چه زبانی تحصیل کنید؟
- چه کسی هزینه های تحصیل شما را پرداخت خواهد کرد؟
- آیا پس از پایان تحصیلات قصد دارید به کشور خود بازگردید؟
شرایط کار در آلمان با ویزای دانشجویی
کار کردن در زمان تحصیل در آلمان کاملا مجاز است، اما دانشجویان با ویزای تحصیلی فقط می توانند به صورت نیمه وقت کار کنند. فراموش نکنید که تسلط به زبان آلمانی برای برقراری ارتباط با مردم محلی، نقش بسیار مهمی در پیدا کردن شغل شما دارد. دانشجویان غیر اروپایی که با ویزای تحصیلی در آلمان اقامت دارند، می توانند 140 روز کامل (8 ساعت در روز) یا 280 نیم روز (4 ساعت در روز) در سال را به کار مشغول شوند. در زمان تعطیلات میان دو ترم، دانشجویان مجاز هستند به صورت تمام وقت کار کنند و در این زمان هیچ محدودیتی برای آن ها وجود ندارد.
درآمد حاصل از کار نیمه وقت می تواند بخش زیادی از هزینه های دانشجویان را پوشش دهد و خوشبختانه معاف از مالیات است (به شرطی که درآمد از حد معینی بیشتر نشود). اگر درآمد شما بیش از 538 یورو (مقدار دقیق به قوانین ایالتی که در آن تحصیل می کنید بستگی دارد) در ماه نشود، شما معاف از پرداخت مالیات خواهید بود. گرچه اگر قصد دارید در زمان تحصیل به کار مشغول شوید، باید هر سال اظهار نامه مالیاتی را تکمیل کنید و به اداره مالیات تحویل دهید.
حداقل دستمزد در آلمان ساعتی 12 یورو است اما درآمد برخی از مشاغل دانشجویی می تواند به 15 یورو در ساعت نیز برسد. فعالیت در رستوران ها، مشاغل نیمه وقت در دانشگاه ها، خورده فروشی، راهنمای گردشگری، پیک تحویل غذا، پیک خدمات و انبارداری، برخی از مشاغل پرطرف دار در میان دانشجویان هستند.
اخذ اقامت و تابعیت آلمان پس از تحصیل
بسیاری از دانشجویان بین المللی که به آلمان مهاجرت می کنند، در نظر دارند که پس از پایان تحصیلات در این کشور بمانند و اقامت دائم و پس از آن تابعیت کشور آلمان را به دست بیاورند. برای رسیدن به این هدف، فارغ التحصیلان باید پس از پایان اعتبار ویزای تحصیلی، حداقل به مدت 5 سال در آلمان به کار و زندگی مشغول شوند. اما این کار با ویزای تحصیلی ممکن نیست. چرا که این ویزا به شما اجازه کار تمام وقت نمی دهد. اما دانشجویان بین المللی می توانند پس از فارغ التحصیلی در آلمان، مجوز اقامت خود را به مدت 18 ماه تمدید کنند و برای یافتن شغل اقدام کنند. در صورت استخدام، باید برای دریافت کارت آبی اروپا یا ویزای کاری آلمان اقدام کنید. حداکثر اعتبار ویزای کاری آلمان یک سال است اما تا زمانی که استخدام هستید، می توانید هر سال آن را تمدید کنید.
دریافت شهروندی آلمان
تا قبل از سال 2024، شما باید ابتدا 5 سال در آلمان زندگی می کردید تا برای دریافت اقامت دائم آلمان مجاز می شدید. پس از آن نیز با گذشت 3 سال از دریافت اقامت دائم، می توانستید برای دریافت شهروندی آلمان اقدام کنید. اما بر اساس قوانین جدیدی که در سال 2024 تصویب شد، افراد می توانند پس از 5 سال کار و زندگی در آلمان، برای دریافت شهروندی این کشور اقدام کنند. تسلط به زبان آلمانی، عدم داشتن سوء پیشینه یا سابقه کیفری، داشتن توانایی مالی برای تأمین هزینه های زندگی و مسکن و آشنایی با قانون اساسی آلمان، الزامات اصلی برای دریافت شهروندی آلمان هستند.
سوالات متداول
چه زمانی باید برای دریافت ویزای دانشجویی آلمان اقدام کنم؟
بلافاصله پس از دریافت نامه پذیرش از طرف دانشگاه یا موسسه Uniassisst، باید فرایند اپلای برای ویزا را شروع کنید.
آیا می توانم با ویزای تحصیلی خانواده خود را نیز به آلمان ببرم؟
تحت شرایط خاصی بله. فقط دقت کنید که صدور ویزای همراه آلمان ممکن است زمان بر باشد و شما باید مدارک تمکن مالی را برای هر یک از اعضای خانواده به صورت جداگانه فراهم کنید.
آیا امکان اخذ ویزای تحصیلی آلمان بدون تمکن مالی وجود دارد؟
خیر. یکی از شرایط اصلی برای دریافت ویزای دانشجویی آلمان، ارائه مدارک تمکن مالی است. پس شما باید مدارک تمکن مالی را به صورت یک حساب بانکی، یا نامه دریافت بورسیه فول فاند ارائه دهید.
آیا با ویزای دانشجویی آلمان می توانم از کشورهای دیگر اروپا بازدید کنم؟
بله. دانشجویان بین المللی می توانند پس از دریافت ویزای تحصیلی آلمان، به صورت موقت و بدون نیاز به دریافت ویزای جدید، از دیگر کشورهای حوزه شنگن بازدید کنند.
برای دریافت ویزای دانشجویی آلمان باید از چه طریقی اقدام کنیم؟
در ایران شرکت ویزامتریک وظیفه مدیریت درخواست ویزای دانشجویی آلمان را برعهده دارد. پس در مرحله اول باید به وب سایت این شرکت مراجعه کنید و درخواست خود را ثبت کنید.
صدور ویزای تحصیلی آلمان چقدر زمان می برد؟
زمان لازم برای صدور ویزای تحصیلی آلمان حداقل بین 4 تا 5 هفته است. این زمان با توجه به شلوغی سفارت و کارگذاری ویزامتریک می تواند بیشتر نیز شود.
آیا با ویزای تحصیلی آلمان اجازه کار تمام وقت را نیز دارم؟
بله، اما فقط در زمان تعطیلات دانشگاهی.
اگر درخواست ویزای من ریجکت شد باید چه کرد؟
اگر برای بار اول است که درخواست شما ریجکت می شود، باید بررسی کنید که دلیل ریجکتی درخواست شما چه بوده. اگر ناقص یا اشتباه بودن مدارک ارسالی دلیل ریجکتی بوده، در ایمیل ریجکتی دلیل آن به شما اعلام می شود. در این صورت می توانید پس از برطرف کردن مشکلات، دوباره درخواست خود را ارسال کنید.
سخن آخر
تحصیل در آلمان فرصتی بی نظیر برای دانشجویان بین المللی فراهم می کند تا در یکی از پیشرفته ترین سیستم های آموزشی جهان تحصیل کنند و از امکانات و فرصت های شغلی گسترده در این کشور بهره مند شوند. ویزای تحصیلی آلمان به دانشجویان این امکان را می دهد تا در یک محیط بین المللی و پویا زندگی کنند، مهارت های حرفه ای و زبان خود را ارتقا دهند و در عین حال با فرهنگ و تاریخ غنی این کشور آشنا شوند. بهره گیری از این فرصت، نه تنها به رشد و پیشرفت علمی و حرفه ای کمک می کند، بلکه درهای جدیدی را به روی تجربیات فرهنگی و اجتماعی متنوع باز می کند.
فقط توجه داشته باشید که توجه به الزامات و شرایط قانونی مربوط به ویزای تحصیلی آلمان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. رعایت دقیق این شرایط و ارائه مدارک مورد نیاز به درستی، می تواند فرایند درخواست ویزا را تسهیل کند و از پیش آمدن مشکلات احتمالی جلوگیری کند. کارشناسان موسسه فرداد دانش پاسارگاد نزدیک به دو دهه است که در زمینه امور مهاجرت تحصیلی و دریافت ویزای تحصیلی کشورهای مختلف از جمله آلمان فعالیت می کنند. با دسترسی به تجربه کارشناسان ما، شما نیز می توانید به راحتی و در آرامش مسیر دریافت ویزا را طی کنید و مسیر مهاجرت تحصیلی خود را به خوبی شروع کنید. برای دریافت مشاوره در مورد تحصیل در آلمان و دریافت ویزای تحصیلی آلمان، می توانید با تلفن های موسسه تماس برقرار کنید یا فرم دریافت مشاوره را تکمیل کنید و منتظر تماس کارشناسان ما بمانید.
Top Topics
Germany Student Visa 2024
Types of German Student Visas
Applying for a German Student Visa via Visametric
Germany Student Visa Fees
Language Requirements for the German Student Visa
Document Checklist for the German Student Visa
German Embassy Visa Interview
Working Conditions with a German Student Visa
Obtaining Residency and Citizenship in Germany After Graduation